Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 17 » У селі Лосятин, що в Кременецькому районі, відбулося офіційне відкриття проекту «Розвиток полуничних кооперативів»
15:55
У селі Лосятин, що в Кременецькому районі, відбулося офіційне відкриття проекту «Розвиток полуничних кооперативів»
     У селі Лосятин, що в Кременецькому районі, відбулося офіційне відкриття проекту «Розвиток полуничних кооперативів», який впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Добробут Громад» (Heifer–Ukraine), партнером проекту «Екосистем Фонд Данон», компаніями «Дансорс» та «Данон Україна». Перший етап проекту триватиме до 2014 року і передбачає фінансування на загальну суму майже два мільйони євро. Кінцева ж мета — допомогти принаймні 500 власникам особистих селянських господарств підвищити власні прибутки на 11–20 відсотків шляхом об’єднання їх у сільськогосподарський обслуговуючий кооператив для виробництва полуниці на основі сучасних технологій та гуртового продажу.
 
Спочатку було молоко

     У січні цього року наша газета вже розповідала про перспективи створення у Лосятині першого в Україні полуничного кооперативу, досвід якого згодом планують упроваджувати і в інших регіонах. Відтак нещодавно власкор «УМ» мала змогу на власні очі побачити перші результати реалізації цього проекту. Суто організаційну роботу в селі вдалося провести значно швидше і простіше завдяки тому, що громада вже має позитивний досвід діяльності кооперативу iз заготівлі молока. Згадуючи перед журналістами про останній, президент благодійної організації «Добробут громад» Віктор Терес зазначив, що він однозначно «спричинив глибокі перетворення на селі, відчутну активізацію громади та залучення до її діяльності солідних партнерів». Підтвердила це і голова Лосятинської сільради Надія Залевська, дякуючи партнерам за допомогу у створенні матеріальної бази, оволодінні новими технологіями та сучасними методами господарювання, а головне — за надання своїм односельцям такої бажаної можливості заробляти пристойні гроші в себе вдома, а не поневіряючись на закордонних заробітках.
     До речі, саме пані Надія разом iз депутатом Кременецької районної ради, директором ЗАТ «Молоко» Марією Задворною стали свого часу ініціаторами створення в селі сільськогосподарського кооперативу та почали задля його підтримки цікавитися проектами міжнародних організацій. «Коли шукали у Львові офіс фундації, — зізналася пані Марія, — то мали великий сумнів, що щось iз цього вийде, але все вдалося. Впевнена, що буде успішно реалізовано і цей новий проект!»

Полуниця–годувальниця

     У «почаївських селах» (Лосятин розташований усього за кілька кілометрів від славнозвісної Почаївської лаври) рання полуниця та інші ягоди вже десятиліттями дають основний дохід багатьом сільським родинам. Недарма тут мало не в кожному господарстві відводять під них по 20–70 соток. Колись у районі навіть свій консервний завод для переробки ягід був. В останні ж десятиріччя збут ягід за нормальні гроші (перекупники хочуть за півціни) був для селян постійним головним болем. Адже не у всіх є можливість возити ягоди на ринки обласних центрів, та й транспортування стає все дорожчим, а з відер уздовж траси багато не продаси. Тим часом полуниця — продукт дуже делікатний, швидко псується і втрачає товарну кондицію.
Започаткований проект «Розвиток полуничних кооперативів» обнадіює селян вирішенням усього комплексу проблем, пов’язаних iз розвитком традиційного для цих країв ягідництва. Зарубіжні партнери взяли на себе всі основні витрати з переведення вирощування вибагливої ягоди на сучасні рейки. Унікальна новітня технологія передбачає використання фріго–розсади (такої, що зберігається в холоді аж до висаджування) найвищої категорії, мульчування плівкою задля запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення, що значно зменшить обсяги води для поливу. До того ж кооператив надаватиме своїм членам послуги з вирощування, зберігання та збуту полуниці не тільки на спільному полі, а й на власних ділянках. На свій розсуд розпоряджатимуться вони і частиною вирощених ягід. Левову частку урожаю планують закуповувати ті самі зарубіжні заводи з виробництва йогуртів та іншої молочної продукції з натуральними ягідними наповнювачами.

Інвестори чекають доріг та електрики

     Добираючись до поля за селом, де цієї весни посадили першу полуницю «по–новому», журналісти добре відчули одну з великих проблем, вирішення якої дуже чекають від місцевої влади зарубіжні партнери. Адже більшу частину шляху їхати довелося бездоріжжям, яке після дощів перетворилося у таке собі болотяне місиво. Від тієї ж місцевої влади очікують також проведення лінії електропередач, бо на дизель–генераторі, за словами Віктора Тереса, нова технологія вирощування довго протриматись не зможе. А ще — допомоги у облаштуванні приміщень під холодильні камери, куди спеціальний термоавтомобіль звозитиме з поля свіжозібрану полуницю. Хочеться сподіватись, що всі ці та інші проблеми будуть оперативно вирішені, і прогресивний європейський досвід не розіб’ється об деякі сумні українські реалії.
     До речі, не можна забувати, що для європейських сільськогосподарських кооперативів розроблено спеціальні механізми стимулювання, та й фінансування з бюджету Євросоюзу вони одержують, а у нас — самі розумієте...Тому який би успішний старт не задали зараз зарубіжні інвестори та партнери розвитку українських сільськогосподарських кооперативів, без розумної підтримки рідної держави їм у майбутньому все одно не обійтися.
     ...Коли ми поверталися до Тернополя, періщив дощ, тож обабіч дороги селян iз відрами та банками, наповненими полуницею, не було. Однак уже наступного погожого дня узбіччя рясніли її продавцями. Що ж, «ягідна революція» на Тернопільщині тільки розпочинається, але шанси на перемогу в неї дуже великі. Тим паче що у північних селах області все більше господарів, надихнувшись прикладом польських сусідів, береться за масове вирощування й інших ягід — малини, смородини, порічок.

Переглядів: 1159 | Додав: rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Пошук

Друзі сайту

Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание