Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Листопад » 13 » Ягідна революція в полуничній столиці...
08:36
Ягідна революція в полуничній столиці...
Уся Кременеччина знає: найсмачніші й найкращі полуниці – у Почаївській зоні, зокрема, в с. Лосятин. Увесь світ знає: американці – досвідчені та успішні бізнесмени. Проте досі мало кому відомо, що поєднує лосятинську полуницю, українську працелюбність та американські інвестиції… Що ж спільного між усім цим і що має вийти у кінцевому підсумку, з’ясовував «ДІАЛОГ» на нещодавній зустрічі учасників сільськогосподарського обслуговувального кооперативу (СОК) «Лосятинське молочне джерело» та представників Міжнародної благодійної організації «Добробут громад». Безпосередню участь в обговоренні подальших перспектив розвитку проекту брав голова Кременецької районної ради Андрій ГУСЛАВСЬКИЙ.
Нагадаємо, що у червні цього року було офіційно запущено спільний проект МБО «Добробут громад», Екосистем фонду Данон та Дансорт – «Розвиток полуничних кооперативів» (Екофрукт), котрий виконують на базі СОК «Лосятинське молочне джерело». Метою проекту є поліпшення добробуту понад 500 сільських родин с. Лосятин шляхом підвищення їх доходів та впровадження нових способів вирощування, зберігання та маркетингу полуниці. Впровадження першої фази проекту розраховане до 2014 року і передбачає фінансування на суму близько 19 млн. грн.
Уже цьогоріч, під час висаджування, збирання цвіту та прополювання полуничних полів, задіяли 50 сезонних працівників. Усі вони мають досвід роботи на таких полях у Республіці Польща. Наступного ж року під час збирання врожаю планують залучити понад 100 місцевих сезонних працівників.
У ході візиту головного операційного директора МБО «Хайфер Інтернешнл»  Стіва ДЕННІ та віце-президента з маркетингу Сінді ДЖОНС-НІЛАНД учасники заходу брали участь у «круглому столі», де голова СОК «Лосятинське молочне джерело» Микола НОВОСАД прозвітував про роботу, котру вдалося виконати кооперативу за рік.
Висловила свої сподівання на подальшу співпрацю із Благодійним фондом і сільський голова Лосятина Надія ЗАЛЕВСЬКА:
– Реалізація проектів «Хайфер Інтернешнл» не лише дала змогу підвищити добробут сільських родин, але й подарувала людям надію, можливість із упевненістю дивитися у майбутнє. Вперше за багато років люди можуть отримувати гідну платню, не виїжджаючи на заробітки за кордон.
Свій погляд та цілковиту підтримку у починаннях висловив і голова райради Андрій                 ГУСЛАВСЬКИЙ:
– Варто сказати, що Лосятин, як і більшість сіл не лише нашого району, а взагалі країни, із початку 90-их років минулого століття почало поступово занепадати. Становище було настільки депресивним, що, здавалося, виходу із ситуації немає. Проте, з початком співпраці сільської громади із Благодійною організацією «Добробут громад» з’явилася перспектива і реальна можливість поліпшити життя селян. Сподіваюся, що реалізація спільних із «Хайфер Інтернешнл» проектів не обмежиться Лосятином, а згодом пошириться на увесь наш район. Що ж стосується районної влади, то ми робитимемо усе від нас залежне, аби сприяти цій плідній співпраці та розвивати кооперативний рух на теренах району, – підсумував голова районної ради.
Слова вдячності на свою адресу почули представники «Хайфер Інтернешнл» і від директора Кременецької-школи інтернату Володимира МИШКА. У рамках співпраці із благодійною організацію при школі-інтернаті вдалося організувати власну міні-ферму. Володимир Мишко зазначив, що завдяки цьому вдасться не лише поліпшити якість харчування учнів школи, але й прищепити дітям любов до праці, відповідальність. Також директор вручив подяку від навчального закладу президентові МБО «Добробут громад» Віктору ТЕРЕСУ. Особливо гостей розчулили та вразили малюнки вихованців школи-інтернату, подаровані благодійній організації.
Гості, у свою чергу, розповіли, що їм надзвичайно приємно вперше побувати в Україні і на власні очі побачити, як реалізовують проекти та співпрацю із «Хайфер Інтернешнл» у маленьких українських селах.
Також Стів Денні зазначив, що варто віддати належне районній владі, котра підтримує розвиток проектів, а також сільському голові, котрий також активно сприяє їх розвитку. Він наголосив, що для організації є великою честю мати таких партнерів. Представники були приємно вражені позитивними змінами, про котрі почули від громади, що відбулися за період співпраці сільської громади Лосятина та благодійної організації.
До розмови також долучився Віктор Терес. Він подякував за гостинність та за високу оцінку роботи МБО «Добробут громад»:
– Гадаю, що це лише початок нашої плідної тісної співпраці, перші плоди котрої уже отримують селяни. Сподіваюся, що їх заробітки згодом лише зростатимуть та приноситимуть добробут у сільські родини.
Згодом учасники «круглого столу» побували на полі, де цього літа 10 га було засаджено високопродуктивною розсадою полуниці сорту «Полка». Поле поділено на 6 секторів, кожен із яких має розмір близько 1,6 га. Як розповів консультант по полуничному полю, на одному із секторів використано дворядний метод висаджування, де густина на гектар складає 60 тис. саджанців (на інших секторах – 31 тис. саджанців на гектар).
За підготовкою розсади полуниці до зими ми застали на полі місцевих мешканців. Усі вони в один голос кажуть, що цілком задоволені умовами праці та платнею, котру отримують. Проте, як поділилися селяни, найголовнішим у реалізації проекту Екофрукт для них є той факт, що, нарешті, вперше за багато років вони отримали нагоду заробляти, не залишаючи своїх сімей і не виїжджаючи за кордон. Залишається сподіватися, що невдовзі якомога більше родин Кременеччини зможуть похвалитися тим, що мають гідну зарплатню, а ввечері повертаються до власних домівок, бачать своїх рідних та обіймають своїх дітей.
Переглядів: 1461 | Додав: rada | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Пошук

Друзі сайту

Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание