Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 3 » На Тернопільщині хочуть зробити полуничний рай
20:06
На Тернопільщині хочуть зробити полуничний рай
На Тернопільщині хочуть зробити полуничний рай
Новини
31.01.2012, 16:37
Французькому виробнику йогуртів і харчів для дітей збуватимуть вирощені на своїх городах полуниці жителі Лосятина. Село розташоване поруч із Почаєвом, що на Кременеччині. Досі люди возили весь урожай ягід на ринок до Тернополя або ж продавали посередникам з інших регіонів.

В області – полуничний рай

— Американські вчені кажуть, що музика сприяє росту рослин. Якщо ваші музики гратимуть на полях, полуниця точно дасть хоро¬ший урожай, — жартує П’єр Бу, послухавши виступ самодіяльних артистів у Лосятині, що на Кременеччині.

Француз — представник міжнародної компанії Danone. У Кременецький район чоловік приїжджав з іншим представниками виробника та міжнародних фондів 24 січня. Він представив селянам проект із вирощування та збуту полуниці. Аби віддячити, люди влаштували для іноземних гостей концерт.

Полуниця – на весь город

Жителі Лосятина вирощують полуницю вже третє десятиліття. Колись там був колгосп і працював переробний завод. На початку 90-х усе розвалилося, але селяни продовжували вирощувати полуниці. Самі шукали, де збути свої ягоди.

— У мене — 20 сотих під полуницею. Сезон починається на початку червня. Але тепер маємо і таку ягоду, що ціле літо плодоносить. Деякі люди навіть мають теплиці, — розповідає жителька Лосятина Галина Нецькар. — Переважно возимо ягоди до Тернополя, на ринок. Дехто навіть до Києва везе. Наробитися треба, але дохід маємо хороший.

Посадила вона і малину. Саджанці — з Польщі. Вже мали хороший урожай, каже пані Нецькар.

А інша жінка — пані Євгенія — додає, що на городі з полуницею працюють усією сім’єю — з доньками-синами та зятями-невістками.

— Ми з того живемо. Тому мусимо садити, поливати, сапати, збирати ягоди, — пояснює жінка.

У Лосятині ягоди вирощують чи не в кожному дворі, а їх — 400, розповідає голова сільради Надія Залевська. У декого — по 60-70 сотих землі. Не мають полуничного та малинного бізнесу лише самотні літні люди.

Уже зорали 16 га землі

Якщо раніше про збут вирощених на своїй землі ягід люди дбали самі, тепер вони скооперуються і вирішуватимуть усі проблеми спільно. Через міжнародну благодійну організацію (МБО) "Добробут громад” та "Екосистем фонд” вони співпрацюватимуть із виробником. Для цього і створили ягідний кооператив.

— Це — перша ластівка. Ми обрали цих людей, бо вони — активні та згуртовані. Перші три роки затрати на вирощування ягід буде відшкодовувати фірма-виробник, — каже регіональний менеджер із закупівлі фруктів компанії Danone в СНД Ірина Кухтіна. — Тобто ми проведемо ряд тренінгів щодо застосування новітніх методів вирощування та поливу полуниці, надамо розсаду та техніку.

Люди повинні будуть надати свої паї під вирощування ягід і працювати на тій землі.

— Ми дуже віримо у цей проект. В інших країнах світу подібні вже працюють, — продовжує П’єр Бу. — Приємно, що перші 16 га землі вже зорано. Тобто перший крок зробили. Але навесні треба буде садити полуницю. Це дуже важливий етап. Зі свого боку, ми робимо все, що зо-бов’язалися. Але чекаємо віддачі і від людей. Адже без робочих рук проект не працюватиме.

Ягоди додадуть у йогурти

Усі полуничні поля вкриють плівкою для мульчування. Тож потреби використовувати гербіциди на землі не буде.

Також, за словами пані Кухтіної, фахівці контролюватимуть використання хімічних препаратів для обприскування ягід.

До проекту планують долучити щонайменше 300 місцевих родин. Компанія точно буде співпрацювати із селянами впродовж трьох років, додає президент МБО "Добробут громад” Віктор Терес.

Інвестори очікують, що це стимулюватиме селян і вони згодом уже не покинуть свого бізнесу. Вирощену полуницю планують використовувати у йогуртах компанії Danone.

— Уже цьогоріч невеликі партії ягід, які виростили в Україні, додаватимуть у молочну продукцію компанії, — продовжує пані Кухтіна. — Але ми не будемо обмежувати селян у збуті. Тобто частину ягід вони зможуть продавати, наприклад, на ринках.

Учасники "полуничного” проекту безкоштовно отримають високоякісні саджанці, систему крапельного зрошення, плівки для мульчування та інше обладнання для вирощування, додає представник "Екосистем фонду” Марк Беверіні. Навчатися люди будуть на демо-фермі компанії, де в 2011-му засадили полуницею гектар поля за нашими технологіями.

— Навесні в Лосятині засадять ягодами 16 гектарів. Це дозволить отримувати хороші врожаї, а отже, і непогані прибутки кожній родині, — стверджує Марк Беверіні. — Із нетерпінням будемо чекати першого врожаю.

За матеріалами сайту 20minut.ua
Переглядів: 1142 | Додав: rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Пошук

Друзі сайту

Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание Здесь описание